Bansträckning

KARTA – Laddas ner här!

Start i Baldersnäs,  kl 08:00
Startplats är vid gästhamnen nedanför vackra Baldersnäs Herrgård i Dals Långed. En spektakulär upplevelse med ett myller av deltagare, publik, kajaker och kanoter på morgonen innan start. Starten går i Laxsjön mot första depån i Skåpafors och nu gäller det att vara på tå. Alla kajaker och kanoter skapar en riktigt stökig färd fram till första lyftet och det här är oftast den svåraste biten på hela tävlngen för många.


Lyft 1, Skåpafors

Längd: 6,5 km, lyftlängd: 390 m.

Första lyftet sker i Skåpafors där man går iland vid en strand. Därefter väntar tävlingens längsta promenad på 390 m med en rejäl backe i slutet.  Iläggningen sker från två långa bryggor till sjön Svärdlång. Vid detta lyft kan de som vill få vatten eller sportdryck. Vid lyftet i Skåpafors brukar det vara riktigt härlig stämning med mycket publik som ger deltagarna energi och sprider glädje. Nu börjar resan mot Skifors på en smal sprickdalssjö där det ofta är mycket lättpaddlat.

skapafors1

skapafors2


Lyft 2, Skifors

Längd: 13,7 km, totalt 20,2 km, lyftlängd: 130 m. Stänger 12:00

Andra lyftet sker i Skifors där man både går iland och sätter i vid stranden utan bryggor. Här kan man fylla på med vatten, sportdryck, bullar och bananer och hämta energi från den månghövdade publiken som hejar på. Här finns också speaker som underlättar för publik och deltagare att följa med i tävlingen. I Skifors är det alltid under året fartpå vattnet vilket gör att förutsättningarna på stränderna hela tiden förändras. Här behöver man se upp lite för stenar som kan ställa till problem för roder och djupgående kajaker och canadensare. Färden går nu ut på sjön Västra Silen som är en lite större sjö men etappen avslutas in i den smala kanalen mot Gustavsfors.

Skifors1

skifors2


Lyft 3, Gustavsfors

Längd: 14,1 km, totalt 34,3 km, lyftlängd: 180 mStänger kl 15:00

Vid tredje lyftet i Gustavsfors har tävlingen vänt söderut igen. Här finns bryggor på båda sidor av lyftet. Nu börjar det kännas rejält i kroppen så därför finns möjlighet att få gratis massage.  En speaker håller koll på fältet och publiken kan höra hur tävlingen fortlöper och vilka som kommer in till lyftet. Här kan man fylla på med vatten, sportdryck, bullar och bananer och hämta energi från den månghövdade publiken som hejar på. Här finns också möjlighet för publik att köpa mat och dryck! De drakbåtar som deltar kommer att slussa i Gustavsfors och behöver inte lyfta här.

Från och med nu går tävlingen på sjön Lelång som är känd för sina stökiga vindförhållanden. Här är det inte läge att ha en kajak som man inte behärskar i vågor.

Gustavsfors


I Gustavsfors går också starten för juniorklasserna kl 11:00!

gustavsfors_junior


Lyft 4, Herrenäs

Längd: 11,2 km, totalt 45,5 km, lyftlängd: 55 m (endast elit). Stänger kl 17:00

Lyft 4 är egentligen mer en depå. Här är det bara elitklassen som gör ett kort lyft på 55 meter. Övriga deltagare får en chans att komma upp på en brygga och sträcka på benen samt dricka lite vatten eller sportdryck. Även saltgurka, bullar och bananer brukar stå på menyn. Har man tur så bjuder funtionärerna på eget kaffe som de har med! Sen är det bara 10 km kvar!

Herrenas


MÅL i Bengtsfors!

Längd 10 km, totalt 55 km. Stänger kl 19:00

I Bengtsfors välkomnas ni av publik och speakers som gratulerar till en enorm prestation! På skakiga ben kan deltagarna gå iland och få en hett efterlängtad medalj runt halsen som bevis för sin fantastiska prestation. Några hundra meter bort väntar dusch, massage (150 kr) och ett rejält skrovmål. På kvällen vankas After Canoe!

mal2